כאבים בטן

הבטן היא ביתה של מערכת העיכול, ומכילה את מערכת העיכול לכל אורכה – קיבה, תריסריון, המעי הדק, והמעי הגס על חלקיו השונים. ברביע הימני העליון של הבטן, ניתן למצוא את הכבד וכיס המרה, אשר בהמשכם (לכיוון האמצע) נמצא הלבלב וברביע השמאלי העליון הטחול. בחלקה האחורי של הבטן נמצאות הכליות שמתחברות אל שלפוחית השתן שנמצאת באגן.

את איברי מערכת העיכול עוטף קרום הצפק, שנקרא גם פריטונאום ותפקידו העיקרי הוא בידוד האיברים ומניעת זיהומים. לשם הגנה חיצונית, משתמשים בשרירי הבטן (הישרים והאלכסוניים) ולא קיימת הגנה גרמית כמו הצלעות בחזה.

מערכת העיכול בנויה כצינור ארוך, בו המזון עושה את דרכו ונספג עד הוצאת הפסולת בצואה. הקיבה, היא האיבר הראשון של מערכת העיכול שנמצא בבטן, והיא משמשת לאגירת המזון, ערבולו ופירוקו על ידי אנזימים שונים. הקיבה מתאפיינת בסביבה חומצית ובנוכחותם של אנזימי עיכול שונים. התריסריון, הוא ההמשך הישיר של הקיבה, ובו מתבצע פירוק נוסף של המזון על ידי אנזימים המופרשים אליו מהלבלב.

בהמשך, המזון מגיע אל המעי הדק שאורכו כ-6 מטרים, ובו מתבצעת עיקר ספיגת הגלוקוז והנוטריינטים המועברים דרך תאי המעי אל זרם הדם. ולסיום, המזון מגיע אל המעי הגס שעיקר תפקידו הוא ספיגת מים ומלחים, והוא משתמש בחיידקים העוזרים לפרק את שאריות המזון שהגיעו אליו.

הכבד, הוא איבר גדול וחשוב ובעל תפקידים רבים הכוללים ייצור אנזימים, פקטורי קרישה, ייצור מלחי מרה והוא בעל חשיבות עליונה בפעילות הפיזיולוגית של הגוף. הלבלב משמש לייצור הורמונים כמו אינסולין וגלוקגון ולהפרשת אנזימי עיכול אל התריסריון. הטחול, נמצא בצד שמאל ובעל חשיבות רבה במלחמה בזיהומים, הרס כדוריות דם "זקנות" ומחזיק בעוד תפקידים רבים ונוספים.

מה יכול להשתבש בבטן?

הבטן מכילה איברים רבים, ופגם בכל אחד מהם עלול לגרום לכאב בטן, ולכן, חשוב מאוד לאפיין באופן חד משמעי את , ובכך לאפשר אבחנה טובה יותר לגבי הסיבה להתעוררותו.

אחד הגורמים הנפוצים לכאב בטן נגרם לאחר אכילת מזון מקולקל שעלול לגרום לגזים וכאב רב לאורך כל צינור מערכת העיכול. במקרים אחרים, עלול להיגרם כאב לאחר זיהום דלקתי במעי, בלבלב או באיברים אחרים. אחד הזיהומים בבטן שעלול להסתבך הוא דלקת בתוספתן, שלעתים קרובות מסכנת חיים ומצריכה ניתוח להסרתו. פתולוגיה נוספת שעלולה לגרום לכאב היא גידולים במערכת העיכול, הנפוצים במעי הגס בעיקר אצל מבוגרים והם סיבה שכיחה לדימום ממערכת העיכול.

אבנים בכיס המרה, גורמות לחסימת צינורות המרה ועלולים לגרום לכאבים עזים ברביע הימני העליון, והן נפוצות בעיקר אצל נשים. כמו כן, עלולות להיווצר אבנים בכליות, שגורמות בעיקר לכאב באזור הגב והצד.

סוג נוסף של כאב באזור הבטן התחתונה עלול להיגרם כתוצאה מעצירות – הלחץ של הצואה על דפנות המעי הגס עלול לגרום לכאב לא נעים. אצל נשים, כאב נפוץ ביותר הוא כאב מחזור, הנגרם בבטן התחתונה כתוצאה מהתכווצות שריר הרחם במהלך הוסת.

גורמים לכאבי בטן

כפי שנאמר, קיימים גורמים רבים לכאב בטן כאשר הנפוצים ביניהם הם זיהומים, בעיות כיביות, גזים ובעיות בכליות ובכיס המרה.

זיהומים ויראליים של הבטן

אחד הגורמים הנפוצים לזיהומים של מערכת העיכול הוא זיהום הנגרם על ידי נגיף המגיע אל דרכי העיכול כתוצאה מהיגיינה לקויה או אי רחיצת ידיים.

הנגיפים האלו גורמים לשלשולים והקאות ולכאב עז, ובדרך כלל הסימפטומים מופסקים לאחר מספר ימים. הנגיפים האלה מדבקים מאוד, והתפרצויות של נגיפי מערכת העיכול נפוצות בעיקר בגני ילדים, קייטנות, מטבחים גדולים ומקומות לא נקיים.

זיהומים חיידקיים של הבטן

זיהומים חיידקיים של מערכת העיכול פחות נפוצים, ונגרמים בעיקר על ידי חיידקי הסלמונלה והשיגלה. במקרים אלה, כאב הבטן והשלשולים מלווים בחום ולעתים בצואה דמית ויש צורך בטיפול אנטיביוטי.

דלקת בתוספתן

כאב חד ברביע הימני התחתון מעיד בדרך כלל על דלקת בתוספתן. דלקת בתוספתן עלולה לעתים לסכן חיים, בגלל חשש מהתפוצצות האיבר וזיהום כללי של כל חלל הצפק, ולכן, פעמים רבות נאלצים לכרות את התוספתן כטיפול בדלקת.

גזים בבטן

הצטברות גזים במערכת העיכול היא סיבה נפוצה לתלונה על כאב בבטן. הגזים נגרמים על ידי חיידקי המעי הגס שמתסיסים את הסוכר שמגיע אליהם, וגורמים כתוצאה להצטברות גזים וכאב. לעתים קרובות, הסיבה להצטברות הגזים היא רגישות לחלב, שכתוצאה ממנה נגרמת התססת הלקטוז על ידי החיידקים, וכתוצאה מופיעים גזים ושלשולים.

ראו גם:

תסמונת המעי הרגיז

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
כתבות נוספות בנושא
טיפול הומאופתי - התחילו את מסע הריפוי שלכם
דילוג לתוכן