הרניה רקטאלית, או הרניה בפי הטבעת הינה נדירה יחסית. פעמים רבות, הרניה בפי הטבעת תוחלף בטעות עם איבחון של טחורים עקב סימפטומים דומים כמו כאב, נפיחות וחוסר נוחות. עם זאת, בשונה מטחורים אשר גורמים לגירוד ודימום, הרניה על פי רוב לא תגרום לכך.
בדומה למצבים רפואיים אחרים, חשוב לאבחן באופן מדויק הרניה, בכדי לדעת לטפל באופן המיטבי. כך שבמצבים של בלט ונפיחות מתחת לעור, חוסר נוחות בישיבה, כאב, חום, קושי במתן שתן וחולשה כללית, יש להיוועץ עם הרופא המטפל בכדי למנוע מצב של הרניה בפי הטבעת שאינה מטופלת, בעיקר במטופלים בעלי עבר רפואי אשר כולל ניתוחים משמעותיים באגן.
גורמים
סיבות ההרניה מסווגים לבעיות מולדות או נרכשות. כאשר ההרניה היא נרכשת היא עלולה לנבוע מגורמים ראשוניים, אשר מפעילים לחץ על הבטן כמו הצטברות נוזלים, או מגורמים משניים כמו ניתוחי אגן מורכבים, כמו כריתת הערמונית בגישה פרינאלית, כריתת הרקטום או איברי אגן אחרים.
סיבוכי ניתוחים הינם הסיבה השכיחה יותר להרניה בפי הטבעת, ולכן האיבחון ייעשה על פי ההיסטוריה הרפואית. כמו כן, הרניה בפי הטבעת עלולה להיגרם ממחלות בבלוטת הערמונית ובדרכי השתן, אשר מחלישות את רצפת האגן, או עצירויות מחד ושלשולים מאידך. גורמים נוספים עלולים לכלול הרמת חפצים כבדים והשמנת יתר, או היסטוריה משפחתית של הרניה.
ההרניה אשר הינה כניסת ריקמה או איבר דרך פתח קיים, עלולה לכלול, במקרה של הרניה בפי הטבעת, חלקים של המעי, פי הטבעת או שלפוחית השתן. מבחינה אנטומית, ההרניה יכולה להיות קדמית, ותהיה נפוצה בקרב נשים, או אחורית עם שכיחות זהה בשני המינים.
סימפטומים וטיפול
סימפטומים מוקדמים של הרניה בפי הטבעת עלולים לכלול אי נוחות ולחץ באיזור. פעמים רבות, אפשר יהיה להבחין בבליטה בצד אחד או משני צידי הרקטום. הכאבים עלולים להחריף לאחר אכילת ארוחה ועיכול, ובמתן שתן. הרניה אחורית תוביל לכאבים בעת ישיבה ותוכל להיראות על פני העור כנגע מכויב. בכדי למנוע כאב ונפיחות, אפשר יהיה לשכב על צד אחד.
תיקון של השבר ידרוש פעולה כירורגית פולשנית, אשר במהלכה תותקן רשת על רצפת האגן אשר תנסה לחזק את השריר, ולמנוע את הישנות הבעיה. ישנן שיטות שונות לתיקונים כירורגיים, כולל תיקון הרקמות הראשוניות, השמת רשת סינתטית, רשת ביולוגית וחומרים ביולוגיים אחרים. עם זאת, מכיוון שניתוחים אלה הינם נדירים באופן יחסי,אף אחת מהשיטות לא מבוססת ראיות די צורכה.
מניעה והתמודדות
השארת ההרניה ללא טיפול, במיוחד אם היא ממוקמת בפי הטבעת, עלולה להוביל לסיבוכים משמעותיים וקשים, כמו זיהום מסכן חיים ונמק. לא ניתן לטפל בהרניה באופן עצמאי, כך שדחיפת האיבר או הריקמה לא ייסיעו לתוצאות הטיפוליות, ועלולים אף להרע את המצב.
עם זאת, לפעמים עד הטיפול הכירורגי, יומלץ על שתיית מיץ שזיפים ושלוש אמבטיות ביום בכדי למנוע מזיהומים להתפתח. קשה מאד למנוע את ההרניה בפי הטבעת, אולם בדומה לסוגי ההרניה השונים, גם בסוג זה הדרך הטובה ביותר לנסות למנוע היא ירידה במשקל, וכפיפה נכונה בעת הרמת חפצים כבדים.
מכיוון ששבר זה עלול להשפיע באופן משמעותי על פעילות היום יום, הן מבחינה ריגשית והן מבחינה פיסית, יש לדון עם הרופא המטפל על השלכות המצב על המטופל. יש לחפש ולבדוק גורמי תמיכה משפחתיים או רחבים יותר, ולפעול באופן המהיר ביותר על מנת לטפל בבעיה. מכיוון שבדרך כלל הרניה מסוג זה נקשרת למצבים רפואיים כרוניים אחרים, יש לראות את המטופל באופן כוללני ורחב כפי שאפשר.