דיברטיקוליטיס

דיברטיקוליטיסדיברטיקוליטיס היא תופעה בעלת אופי דלקתי המתרחשת כשכיסים המצויים במעי הגס נוטים להתבלט ולהידלק, זאת כתוצאה ממחלת הדיברטיקולוזיס.

מחלה זו מתבטאת בתסמינים שונים  המתבטאים בעיקר בכאבים ובהתכווצויות בבטן. לעתים מתרחש זיהום זיהום קל המצריך טיפול תרופתי בלבד אך במקרים אחרים הדלקת עלולה להסתבך ולגרום לנקב במעי, מצב המצריך כריתה של החלק הנגוע זאת לצורך הסדרת פעילותו של המעי.

מהי מחלת דיברטיקוליטיס

דיברטיקוליטיס נקראת גם דלקת הסעיפים, ואינה תוצר של מחלת הדיברטיקולוזיס. רוב החולים אינם מפתחים בעיה רפואית נלווית, אך מעטים מהם נוטים לפתח דלקת במעי הגס המובילה להופעת הדיברטיקוליטיס.

דיברטיקוליטיס נוטה להתרחש בקרב אנשים בגילאי חמישים ומעלה, כתוצאה משיבוש פעילות המעי הגס הנובע בעקבות רפיון שרירי המעי, או כאשר ישנה צריכה מועטת של מזונות בעלי סיבים, זאת ביחס לצריכה גבוהה של מזון פחמימתי.

הגורמים לדיברטיקוליטיס

אמנם אין אבחנה חד משמעית בדבר הגורם להופעת הדיברטיקוליטיס, אולם חוקרים רבים מאמינים כי דלקת זו נגרמת כתוצאה ממחסור במזונות בעלי סיבים, שכן הסיבים חיוניים לצורך פעילות תקינה של המעי הגס.

תזונה נטולת סיבים עלולה להוביל למצבורי צואה נוקשים אשר מקשים על פעילות המעי עד לכדי מצב בו הוא עלול להינזק ולפתח תסמינים דלקתיים שונים, כדוגמת אותם כיסים בולטים הנוצרים כתוצאה מהופעת הדיברטיקוליטיס.

תסמינים אופייניים לדיברטיקוליטיס

דיברטיקוליטיס היא מחלה המאופיינת בתסמינים שונים ובדרגת חומרה שונה. לעתים התסמינים קלים וחולפים תוך זמן קצר, גם ללא טיפול רפואי, ואילו במקרים מסוימים מדובר בתסמינים קשים המתגברים בהדרגה עד לכדי זיהום חריף המצריך אשפוז בבית החולים הכולל עירוי אנטיביוטי.

אנשים הלוקים בדיברטיקוליטיס סובלים מכאבי בטן קשים והתכווצויות הבאות לידי ביטוי בעיקר בצד השמאלי של הבטן התחתונה. תנועה מוגברת עלולה אף להעצים את הכאב. בנוסף, המחלה מלווה בתסמינים נוספים האופינים לדלקות מעיים לסוגיהן וביניהם – גזים, נפיחות, שלשולים, חסימת מעיים, תחושת חום מתמדת, ועוד.

אבחון – אבחון מוקדם, יעיל ומדויק של המחלה עשוי לסייע במניעת החמרתה, כמו גם איתור או שלילת בעיות רפואיות אחרות. האבחון כולל בדיקת דם, ספירת דם ובדיקת -ct עשוי לספק תמונת מצב מלאה באשר לחומרת התופעה.

דיברטיקוליטיס: שיטות טיפול

כשהזיהום קל, לרוב יש להסתפק בטיפול פשוט הכולל תזונה הדרגתית המתבססת בתחילה על נוזלים בלבד ומאכלים נטולי סיבים, לש הרגעת פעולת המעיים. בשלב מאוחר יותר, כאשר פעילות המעיים חוזרת לסדרה, ניתן לשלב מזונות שונים ומגוונים לרבות מאכלים עשירים בסיבים. בדרך כלל טיפול זה יתבצע לצד נטילת תרופות אנטיביוטיות לצורך מיגור התסמינים הדלקתיים והשמדת הזיהום.

במצבים קשים יותר כאשר הזיהום במעי מלווה בתסמינים קשים המקשים על המטופל לקיים שגרת חיים תקינה, לעתים יש צורך במתן אנטיביוטיקה הניתנת בעירוי תוך ורידי, להאצת ההשפעה. דיברטיקוליטיס עלולה להסתבך עד לכדי היווצרות חור במעי. מצב  זה עלול לגרום לזיהום חמור ולשיבוש של פעולת המעיים, זאת כאשר לא מתאפשר ויסות של החומרים אשר יוצאים ונכנסים דרכם.

ניתוח לטיפול בדיברטיקוליטיס

במצב זה לעתים אין ברירה אלא לבצע ניתוח המתבטא בכריתת חלק מהמעי. ניתוח זה מתבצע בשני אופנים. כשהזיהום חמור, המנתח יוצר פתח זמני הקרוי סטומה – זאת לצורך חיבור זמני בין חלקי המעי באמצעות שקית הממוקמת כלפי חוץ אשר סופגת את צואת המעיים.

במצבים אחרים, אם תסמיני הדלקת אינם חמורים וניתן לחבר ישירות בין חלקי המעי, הניתוח מתבצע ללא סטומה. ניתוח זה מתבצע לעתים כפעולת מנע, כאשר מתגלים סימנים ראשונים של דיברטיקוליטיס.

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
כתבות נוספות בנושא
טיפול הומאופתי - התחילו את מסע הריפוי שלכם
דילוג לתוכן