הרניה אצל ילדים

בקע הוא מצב רפואי שיכול לבוא לידי ביטוי בילדים, מבוגרים ואפילו ביילודים. אותם סוגי בקעים שיכולים להופיע במבוגרים, יכולים להופיע גם בילדים כשהכוונה היא בין היתר לבקע פמורלי, בקע מפשעתי ובקע טבורי.

יחד עם זאת לבקעים המופיעים בילדים ישנם מאפיינים ייחודיים מסוימים הנוגעים בין היתר לגורמים ולגורמי הסיכון, לשכיחות, למידת החומרה של הבקעים ועוד.

כך לדוגמה ישנם בקעים שמהווים בתינוקות סכנת חיים בעוד שבמבוגרים אינם מהווים סכנת חיים כלל. בנוסף ישנם בקעים המתרחשים בעיקר בילדים לעומת כאלה שמתרחשים בילדים לעתים נדירות מאוד. במאמר שלפניכם נפרט אודות מספר סוגי בקעים שיכולים להתרחש בילדים ותינוקות.

בקע טבורי בילדים

כל תינוק בא לעולם עם פתח טבעי באזור הטבור, דרכו עוברים כלי הדם המחברים בין העובר לשלייה. חור זה בדופן הבטן הוא היחיד בגוף האדם שנסגר עצמונית לאחר הלידה. בדרך כלל החור נסגר ללא טיפול עד גיל שנה אך ישנם פעוטות שבהם התהליך ממושך ואיטי יותר ומסתיים רק בהגיעם לגיל ארבע שנים. במקרים שבהם התהליך לא מושלם עד גיל ארבע, ההמלצה היא לסגור את הפתח בניתוח אלקטיבי.

בדרך כלל ניתן לחזות מראש את הסיכוי שהפתח ייסגר באופן עצמוני: אם מדובר בתינוק קטן עם בקע בקוטר של פחות מס"מ אחד, רוב הסיכויים שלא יהיה צורך בהתערבות. לעומת זאת אם קוטר החור עומד על שני ס"מ ומעלה לאחר הגיעו של הפעוט לגיל שלוש, רוב הסיכויים שיהיה צורך לנתח.

מטרת הניתוח היא לסגור את הבקע ולמנוע את סיבוכי הבקע, כשבעיקר מדובר בכליאה של לולאת מעי או איבר אחר הממוקם בחלל הבטן בשק הבקע. ניתוח לתיקון בקע טבורי הוא ניתוח פשוט יחסית שלא מצריך לינה בבית החולים (אשפוז יום).

בקע מפשעתי בילדים

בקע מפשעתי הוא בקע נוסף השכיח יחסית בקרב תינוקות וילדים. בדרך כלל התסמין הראשון שמהווה עדות לבקע מפשעתי הוא בליטה או נפיחות בשק האשכים בבנים וגוש או נפיחות באזור השפתיים הגדולות בבנות.

לרוב הבליטה מופיעה בזמן מאמץ ונעלמת מאליה לאחר הפסקת הבכי, השיעול או המאמץ בזמן יציאה. הסכנה העיקרית בבקע מפשעתי היא שאיבר מחלל הבטן יחדור לתעלת המפשעה ויעבור כליאה ואיסכמיה שעשויה להוביל לנמק. בבנים לרוב מדובר בלולאת מעי ובבנות מדובר לרוב בשחלה.

גם במקרה הזה הטיפול המתאים הוא כירורגי כשבניגוד לבקע טבורי, במקרה של בקע מפשעתי ההמלצה היא שלא להתמהמה עם הניתוח. משך הניתוח הוא לרוב כשעה לכל היותר ובדרך כלל לאחר השגחה של מספר שעות המנותחים משוחררים לביתם.

בקע על שם Bochdalek

בקע על שם Bochdalek הוא בקע סרעפתי מולד המאפשר למעיים לעבור את הסרעפת ולהתמקם בבית החזה. תופעה זו נגרמת בשל התאחות לא תקינה של עלי הסרעפת, המובילה לחוסר הפרדה בין חלל החזה לחלל הבטן. נוכחות המעיים בחלל החזה מובילה לדחיקת אחת הריאות ולחוסר התפתחות שלה במהלך ההתפתחות העוברית.

תינוקות שבאים לעולם עם בקע זה יסבלו מאי ספיקה נשימתית בשלב מוקדם מאוד שיכול להיות כבר בלידה עצמה או בימים הראשונים לאחר הלידה. זאת כיוון שהמעיים של תינוקות אלה ממוקמים בבית החזה וכאשר הם מתמלאים באוויר ובמזון, הם מתרחבים ודוחקים את הריאה התקינה.

אי ספיקה נשימתית על רקע בקע סרעפתי מולד היא מצב מסכן חיים ולכן יש לנתח את התינוקות שסובלים מתופעה זו ללא דיחוי בניתוח חירום. שיעור התמותה של המטופלים נע בין 20-12 אחוזים ובתינוקות שבהם האבחון מתבצע בימים הראשונים לאחר הלידה, שיעור התמותה גבוה אף יותר.

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
כתבות נוספות בנושא
טיפול הומאופתי - התחילו את מסע הריפוי שלכם
דילוג לתוכן